KOBİLERE FIRSATLAR

  Yakın geçmişe kadar savunma sanayine yönelik neredeyse her şeyi ithal eden Türkiye artık olgunluk dönemine girdi. Türk savunma sanayi kendi tankını, helikopterini, gemisini, insansız hava uçağını üretebilir konuma çok yaklaştı. Sektörün büyüklüğü 3.5 milyar dolar, yarattığı istihdam ise 50 bini geçiyor. İhracat rakamı da bu yıl 1 milyar doları aşacak. Sektörde KOBİ’lere yönelik birçok fırsat da mevcut.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı ana yüklenici şirketlere KOBİ’lerle işbirliği zorunluluğu getiriyor. Şu anda yüzde 52 olan savunma sanayiinde yerli mamül kullanım oranının, yüzde 70-80’lerin üzerine çıkarılması hedefi var. Tüm bunlara baktığımızda savunma sanayi, önümüzdeki 10 yılda KOBİ’ler için büyük bir girişim fırsatı olarak öne çıkıyor.
1980’lerin başına kadar savunma sanayiine yönelik neredeyse her şeyi ithal eden Türkiye, katma değeri artıncı önlemlerin alınarak tasanma odaklanıl-ması ve yoğun Ar-Ge çalışmalannın desteklenmesiyle birlikte farklı bir noktaya ulaştı.
Öyle ki 2003 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ihtiyaçlarının yerli kaynaklardan karşılanma oranı yüzde 25 iken bugün yüzde 52’lerde. Sektördeki yerli payının yürütülen yoğun projelere paralel olarak yüzde 70-80’lere çıkması amaçlanıyor. Türk Savunma Sanayi; Makine ve Kimya Enstitüsü (MKE), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığına bağlı şirketler, askeri fabrikalar, TÜBİTAK Enstitüleri ve özel sermayeli firmalardan oluşan karma bir yapıyı sergiliyor,
SEKTÖRÜN BÜYÜKLÜĞÜ
  Savunma Sanayi Müsteşarlığının verilerine göre bugün toplam 3.5 miyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan sektör, 50 bin kişiyi istihdam ediyor ve ihracatı da her geçen yıl artıyor. 2003 yılında 331 milyon dolar olan savunma sanayi ihracatının geçen yıl 850 milyon dolara ulaştığı görülürken, bu yıl ise 1 milyar dolan bulması hedefleniyor.Savunma sanayi alanında yapılan toplam Ar-Ge harcaması ise 666 milyon dolara ulaşmış bulunuyor.
Artık milli tankı ‘Altay’, milli helikopteri ‘Atak’, milli insansız hava aracı ‘Anka’, milli gemisi ‘Milgem’, milli uydusu ‘Göktürk’e sahip olan Türkiye, son dönemde milli piyade tüfeğini de tamamlamış ve TSK envanterine girmiştir. Son yıllarda bu alandayaşanan gelişmeler Türkiye’yi uluslararası arenada da farklı bir konuma yükseltiyor. Örneğin;
ABD ve İsrail’den sonra Türkiye, insansız hava aracı geliştiren ülke olma özelliği taşıyor, insansız hava aracı ‘Anka’nın olgunluk testlerinden sonra bu yıl kullanıma uygun hale gelmesi planlanıyor.
HANGİ ALANLARDA FIRSAT VAR?
Siparişe dayalı hassas mekanik imalat ya da elektronik cihaz paketleme,
 Endüstriyel tasarım ve hızlı prototipleme,
 Güç elektroniği ve elektrik motorları,
 Kara, deniz ve hava araçları için alt sistem üretimi ya da parça imalatı potansiyel alanlar. 
Bu alanlarda ana savunma sistemi üreticileri önemli oranlarda alt yüklenici ya da dış kaynak kullanımına gitmeye başladı. Savunma sanayinde, ileri teknolojili savunma sistemleri tasarımlarına girdi olacak nitelikte ürünlere sahip olan KOBİ’lere yönelik fırsatlar da var; Öyle ki ileri teknolojili
elektronik ve elektromekanik ürün ya da ileri teknolojili imalat ve test cihazlarına odaklanmış başarılı firma örnekleri bulunuyor.
Bu teknolojiler arasında mikro-elektromekanik aygıtlardan,
 Ffiber-optik lazer cihazlarına kadar çok ileri teknoloji örnekleri mevcut. 
Bu tür özel odak konuları olan KOBİ’lerin sektördeki ana sistem üreticileri ile temas
kurmalarında yarar görülüyor.
Orta ve uzun vadede savunma sektörü ile sağlık ve ulaştırma gibi alanlarda ortak kullanımın çok fazla artacağını düşünülüyor. Bilişim teknolojileri alanında gerek bilgi paylaşım, gerekse işbirliği düzeyinin diğer alanlara oranla çok yüksek olması, bu alanın sektöre giriş açısından daha rahat bir kapı olduğu izlenimini doğuruyor. Ancak, bilişimin toplam savunma cirosundan aldığı payın yüzde 5 olduğu dikkate alınmalı.Elektronik alanı ise toplam savunma cirosundan yaklaşık yüzde 30 pay alıyor
ve çift-kullanım açısından en büyük potansiyele sahip.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tesis Güvenlik Belgesi Ön Şartları

KOBİLERE YÖNELİK DESTEKLER

SAVUNMA SANAYİ 2023 HEDEFİ