KOBİLERE YÖNELİK DESTEKLER

  Ülkemizdeki destek uygulamaları açısından bakıldığında savunma sanayiinde yer alan KOBİ’lere özel bir programın varlığından söz edilemiyor. Ancak, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) savunma teknoloji yol haritasına uygun ürün ve teknoloji geliştirme hedefli AR-Ge projelerini destekliyor. Ayrıca, KOBİ’lerin, SSM’nin tedarik tabanını KOBİ’lere yaygınlaştırma stratejisi ile OFFSET UYGULAMASINI bir destek ve teşvik unsuru olarak değerlendirmelerinde yarar var. Eğer uygun ürünle SSM’nin karşısına çıkarlarsa güçlü bir pazarlama desteği bulacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.
Uluslararası tanıtım, fuar katılımları gibi konularda da SSM ile birlikte hareket etme fırsatı önemli bir pazarlama desteği olarak değerlendirilebiliyor.
KOBİ’lere sağlanan Ar-Ge desteklerini; İşletme ve proje destekleri olarak iki sınıfta değerlendirmek gerekiyor.
Birinci ( İşletme Grubunda) grupta;
- Teknoparklarda sağlanan kurumlar ve gelir vergisi avantajları,
- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Tekno Girişim Sermayesi’ desteği,
- KOSGEB aracılığıyla sağlanan hibe destekler,
- Girişimcilik destekleri ile
- Eğitim, enerji verimliliği gibi alanlarda verilen genel destekler sayılabiliyor.
Ar-Ge Merkezleri desteği daha çok büyük ölçekli firmalara veriliyor.
İkinci grupta ise; TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEB projeleri), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sanayi Tezleri (SAN-TEZ) Programı, KOSGEB proje destek programları yer alıyor. Ayrıca KOBİ’lerin, AB Çerçeve Programları ve Eureka gibi pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği uluslararası Ar-Ge destek programlarını da hedeflemesi gerektiğinin altı çiziliyor.
BÜYÜKLERLE ÖNEMLİ İŞBİRLİĞİ
2001 yılında kumlan Mega Teknik de kara, deniz, hava ve uzay sanayiinde elektronik iletişimi sağlayan her türlü kablo takımı, panel ve elektrik kutularının; tasanmı, dokümantasyonu ve seri imalatını yapıyor. Müşterileri arasında Aselsan, TUSAŞ, Roketsan, FNSS, Selex, Eta gibi şirketler yer alıyor.
Savunma sanayinde toplumsal müdahale aracı üretimi yapan Katmerciler, 2011 yılında 52 adet aracın teslimini gerçekleştirdi. Katmerciler Yönetim Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, “2011’de bir aracı yurt dışına satmıştık. 2012’de daha fazla toplumsal müdahale aracı ihracı yapmak
istiyomz” diyor. Mili Savunma Müsteşarlığı ihalelerine girme hazırlıklannın olduğunu söyleyen Katmerci, bu alanda daha fazla büyümek istediklerini kaydediyor.
TEKNOPARK VE SAVUNMA
Savunma sanayi alanındaki KOBİ’lerin teknoparklardan en çok yararlananlar olduğunu söylemek mümkün. Bunun temel nedeni ise savunma alanında çalışan KOBİ’lerin ileri teknoloji ile uğraşmaları ve bunun teknoparklann kuruluş amacıyla uyuşması. Savunma alanına girmeyi hedefleyen KOBl’ler için teknoparklarda yer almak mutlaka değerlendirilmesi gereken bir seçenek.
Teknoparklann, özellikle ileri teknolojili ürün ve hizmetler sunmak üzere yola çıkan girişimciler için gerek kurumlar ve gelir vergisi açısından, gerekse öğretim elemanlarının çalıştırılmasında sağladığı kolaylıklar açısından çok teşvik edici bir ortam olduğunu söyleyen Teknolojik ve Kurumsal İşbirliği Merkezi (TEKİM)’in kurucusu Mehmet Zaim, “Aynca teknoparklann, bir bilgi paylaşım ve işbirliği ortamı olmalan nedeniyle, KOBİ’lerin bilgi varlıklarına önemli katkı yaptığı, bunun da rekabet güçlerine önemli katkısı olduğu bir gerçek. Öte yandan KOBl’ler belki tek başlarına asla sahip olamayacakları tanıtım gücüne de teknoparklarda yer almalan nedeniyle sahip olabiliyor” diyor.
ANKARA ŞANSLI
Savunma sanayiinin kalbi olan Ankara’daki teknoparklarda çok sayıda savunma finnası yer alıyor. ODTÜ Teknopark bu açıdan merkez duııı-munda ve OSTÎM Organize Sanayi Bölgesi’ndeki savunma kümelenmesi ile yakın ilişki içinde başarılı çalışmalar yapıyor. Hacettepe Teknokent ağırlıklı olarak sağlık ve sağlık bilişim alanında faaliyet gösteriyor olsa da, bu yıl Ankara Kalkınma Ajansı desteğinde başlattığı ‘S2B Savunma, Sağlık ve Sağlık Bilişim Sektörleri Bilgi Paylaşım ve işbirliği Platfonnu’ projesi ile disiplinler arası işbirliğini hedefleyen ve Türkiye’de bir ilk olan adımı atmış bulunuyor. Onun da İvedik Organize Sanayi Bölgesi ile başarılı işbirliği faaliyetleri ve projeleri var. Bu örneklerden de anlaşılacağı üzere teknoparklann fiziksel olarak içinde olmak kadar faaliyetlerin içinde olmak da çok yararlı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi de İstanbul Kurtköy’de Türkiye’nin en büyük Avrupa’nın sayılı teknoparkların-dan birini inşa ediyor. 2 milyon 500 bin metre karelik alana kurulan Teknopark’ın proje çalışmaları, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) ana ortaklığında yürütülüyor. Teknopark İstanbul’da önemli savunma sanayi projelerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
BAŞARILI ÖRNEKLER
Teknokent’lerden savunma sanayine yönelik çalışmalar yürüten pek çok başarılı şirket çıkıyor. Mesela Bilkent Cyberpark’ta çıkan Atel Savunma Sanayi konusunda Türkiye’nin önde gelen firmalarından. RF karıştıncı / körelticiler (Jammer) konusunda son yıllarda yaptığı büyük atılımlar ile 25 milyon dolan aşan bir ciro sağlayan şirket, bu alanda ülkemiz savunma sanayisinin önemli şirketleri arasında yerini alıyor. Atel aynca, zor koşullar için tasarlanmış kapsamlı haberleşme ve anayurt güvenliği çözümleri konusunda da önemli tedarikçilerden. Eskişehir’deki Anadolu Teknoloji
Araştırma Parkı’ndan (ATAP) çıkan ATARD Savunma ve Havacılık Sanayi Şti, İleri Teknoloji Uygulamalan Araştırma ve Geliştirme Merkezi de hava, deniz ve kara kuvvetleri için insansız araç ve savunma sistemleri tasarlıyor.
ATAP’taki diğer bir şirket ise uçak gövde yapısal parçaları imalat sürecinin tasarım ve uygulaması, elektronik salon satış otomasyonu alanlarında faaliyet gösteren Alpata Teknoloji Yazılım ve Bilişim. Uçak helikopter sistemleri dinamik model geliştirme ve simülasyonları, uçak-helikopter kontrol sistemleri geliştirilmesi, sabit- dönen-kanatlı İHA’lar geliştiren AeroTIM Mühendislik ise ODTÜ Teknokent’ten çıkan bir şirket.
TÜBİTAK – MAM’daki tesislerinde bu zamana kadar dünyada sadece iki ülkede bulunan yüksek hassa-siyetli hedef tespit cihazının araştırma ve geliştirmesini tamamlayıp 800 adedini TSK’ya teslim eden Forum Mühendislik de başarılı şirketlerden. Bugüne kadar TSK ihtiyacı için zırhlı araç ve tanklarda halen kullanılan yaklaşık 2 bin 700 adet personel ısıtıcı ve bin 200 adet otomatik yangın – infilak tespit ve söndürme sistemi teslim eden 10 milyon dolar cirolu şirket, bu sistemleri
Suudi Arabistan, Malezya gibi ülkelere de ihraç ediyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tesis Güvenlik Belgesi Ön Şartları

SAVUNMA SANAYİ 2023 HEDEFİ